Panouri cu INFRAROSII

Ce sunt panourile radiante si cum functioneaza ele?

Panourile radiante sunt elemente de încalzit plate si compacte, placute la vedere, care se monteaza pe tavan sau pereti asemenea tablourilor sau oglinzilor.
Principiul panourilor radiante, înca nu foarte raspândite în prezent, este simplu: Ele încalzesc direct peretii, mobilierul si persoanele din încapere prin intermediul radiatiilor infrarosu, identice radiatiilor termice solare si apoi aerul din jur prin convectie.

De ce panourile radinate sunt mai economice decat un alt sistem de incalzire?

Oamenii percep temperatura în functie de mediul ambiant: Daca peretii sunt calzi, temperatura aerului poate fi mai scazuta decât cea normala, fara ca diferenta de temperatura sa fie sesizata de om. Chiar si la o temperatura a aerului de 18 grade, încaperea e perceputa ca având temperatura placuta. Acesta este unul din motivele pentru care sistemul de încalzire cu radiatii infrarosii consuma mai putina energie. Un alt motiv important este faptul ca obiectele au capacitatea de a înmagazina caldura mai repede si mai mult timp decât aerul. Peretii cedeaza aceasta caldura uniform aerului din încapere. Iar daca se deschid ferestrele, caldura nu paraseste asa simplu încaperea, fiind bine fixata în pereti. De asemenea datorita faptului ca peretii sunt calzi, datorita razelor infrarosii, se preintampina aparitia mucegaiurilor, un alt avantaj al panourilor radiante cu infrarosu.

În plus, temperatura încaperii e reglata foarte precis: Daca în încapere patrund raze solare, ele încalzesc la rândul lor peretii si obiectele din încapere, situatie de fapt semnalata de termostat, care decupleaza automat instalatia. Perioada în care nu se consuma deloc curent electric

Ce cheltuieli de energie implica aceasta încalzire cu panouri radiante cu infrarosii?

Nu se poate indica o valoare exacta a cheltuielilor: fiecare casa se diferentiaza din punct de vedere al necesarului de caldura, in functie de tipul constructiei si nivelul de izolare precum si dupa gradul de confort dorit de la utilizator la utilizator si de la regiune la regiune. Ceea ce putem afirma însa cu certitudine este ca o instalatie pe baza de radiatii infrarosii, cum s-a mai mentionat deja, este mai economica decât alte sisteme de încalzire cu pana la 50% tinand cont de simplitatea instalarii, lipsa cheltuielilor cu intretinerea si reviziile dar si de pretul energiei fata de gaz.

Pentru a estima o valoare cat mai exacta a cheltuielilor se face un calcul de dimensionare pentru fiecare spatiu in parte.

Ce cheltuieli de revizie implica un sistem termic cu panouri pe infrarosii?

Panourile cu radiatii infrarosii nu necesita nici un fel de revizii, prin urmare nu genereaza costuri de intretinere in timp.

Cum se utilizeaza aceste panouri radiante pentru incalzire?

O instalatie de încalzire cu radiatii infrarosii este actionata prin intermediul unui termostat, care o va decupla automat în momentul în care peretii sunt suficient de calzi, si temperatura ambientala atinge cota programata asa încât se economiseste energie. În plus, locuitorii nu sunt nevoiti s-o opreasca si porneasca in mod manual. Prin urmare, instalatia cu radiatii infrarosii nu implica nici un fel de efort din partea beneficiarilor in timpul utilizarii lor.

Cum se monteaza panourile radiante ?

Panourile radiante cu infrarosii se monteaza destul de simplu, fara a face santier si mizerie in casa. Montajul acestora presupune fixarea panoului cu 4-6 suruburi in dibluri pe tavan (sau perete) si legarea acestuia la o doza (respectiv priza) de curent. Pe cablul de alimentare dintre panou si priza se monteaza si termostatul, functionand ca un intrerupator clasic obisnuit dupa programul stabilit de utilizatori.

Ce tip de spatii se pot incalzi cu panouri radiante ?

Spatii de locuit: apartamente de bloc, vile, case individuale, cabane etc;

Spatii comerciale: magazine, farmacii, standuri, baruri, cafenele, restaurante etc;

Spatii publice: scoli, gradinite, spitale, cabinete medicale, biserici, institutii publice etc;

Spatii industriale: depozite, hale de productie, ateliere de lucru, birouri etc;

Spatii de cazare: moteluri, pensiuni, hoteluri, casute de vacanta etc.

Cat ma costa ? ( comparatie: centrala termica versus panouri radiante cu infrarosii )

1) Centrala termica pentru o garsoniera sau un apartament (2-4 camere)

  • taxele si debransarea de la sistemul de incalzire centralizat, de mentionat faptul ca in perioada in care se distribuie agentul termic de la sistemul de incalzire centralizat nu se fac debransari (400-1000 lei);
  • realizarea instalatiei de alimentare cu gaz a consumatorului se va face de catre o firma autorizata de distribuitorul de gaze din zona dvs, Distrigaz Sud: proiectare, executie si punere in functiune (1500-3000 lei);
  • achizitia unei centrale termice murale pe gaz; puteti achizitiona o centrala termica pe gaz pentru incalzire avand si preparare instanta de apa calda menajera sau una cu boiler incorporate (cea cu boiler incorporat implica un spatiu de montaj mai mare dar ofera un confort suplimentar la prepararea de apa calda menajera); functie de calitatea si de puterea termica necesara pretul poate varia intre 2000 lei si 5000 lei;
  • montarea centralei termice pe perete, montarea kitului de evacuare gaze arse, montarea filtrului regulator de gaz si echiparea acesteia cu robineti, filtre, etc, realizarea instalatiei interioare de incalzire cu radiatoare, realizarea instalatiei de alimentare cu apa rece a centralei termice, realizarea instalatiei de alimentare cu apa calda a consumatorilor si racordarea centralei termice la instalatia de incalzire (2500-5000 lei), pret ce include radiatoarele din tabla de otel, conductele de cupru sau PPR sau pexal, fitinguri, coturi, mufe, teuri, reductii, alte materiale si manopera;
  • suplimentar recomandam montarea unui detector de gaz metan impreuna cu o electrovana, detector care nu va avertiza doar acustic o emisie de gaz ci si va inchide automat electrovana (250–350 lei);
  • punerea in functiune (P.I.F.) este de regula inclusa de producator / vanzator in pretul echipamentului dar sunt si unii care pot percepe o taxa de punere in functiune (50-200 lei);
  • autorizarea de functionare a centralei termice se plateste de regula suplimentar care este valabila 2 ani de la data emiterii acesteia, urmand a se prelungi din 2 in 2 ani cu o Verificare Tehnica Periodica (V.T.P.); aceasta autorizare poate fi emisa numai de o societate autorizata ISCIR (150-300 lei);
  • sunt necesare revizii periodice – genereaza costuri periodice,
  • durata medie de viata este de 10 ani.

Total: intre 4400 lei si 14000 lei

 

2) Panouri radiante garsoniera – apartament (2-4 camere)

  • taxele si debransarea de la sistemul de incalzire centralizat (400 – 1000 lei);
  • costurile de achizitie in cazul panourilor radiante pentru incalzirea locuintei poate oscila intre 2500 lei si 7000 lei in functie de tipul locuintei, garsoniera, apartament 2-4 camere.
  • costuri de proiectare: nu este necesara o proiectare in adevaratul sens al cuvantului, care sa implice avize sau alte hartii. Acest lucru evident se transpune printr-o economie de bani si timp. De asemenea, trebuie mentionat faptul care aceste panouri pot fi mutate dintr-un loc in altul, printr-o simpla decuplare de la reteaua electrica urmata de desurubarea elementelor de prindere de pe perete si instalarea acestora in alt loc.
  • costuri de instalare: instalarea panourilor se face fara interventia unui specialist daca nu modificati instalatia electrica a locatiei. Sistemele de prindere in 4 puncte va vor ajuta sa montati panourile atat pe perete cat si pe tavan intr-un timp de maxim jumatate de ora, folosind doar o masina de gaurit si o cheie fixa. Daca doriti instalarea panourilor cu alimentarea direct din doza sau din panoul electric, puteti apela la serviciile unui specialist 50-100 lei/panou.
  • costuri de reparatii si revizii: odata montate panourile cu radiatii infrarosii nu necesita revizii, prin urmare nu genereaza costuri. Nu are ce sa se defecteze.
  • durata medie de viata a unui panou cu infrarosii este de peste 25 ani.

Total: intre 2500 lei si 8000 lei